Ľ.VÁŽNY: Revitalizácia železničných firiem spočíva iba v živelnom prepúšťaní

07.02.2012 Bratislava

Brat1islava 7. februára (TASR) – Súčasná revitalizácia, ktorá prebieha v troch železničných firmách, spočíva podľa bývalého ministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) len v živelnom prepúšťaní.

Železničný sektor je podľa neho potrebné ozdravovať, no proti takýmto opatreniam namieta. Exminister takto zhodnotil počínanie šéfa rezortu dopravy Jána Figeľa (KDH) v oblasti železničnej dopravy počas jeho pôsobenia v ministerskom kresle. Súčasný revitalizačný program je podľa neho charakteristický heslom: \"Revitalizujú to, čo nepoznajú.\" \"Pretože ak sa vyhodnotia opatrenia, ktoré navrhuje revitalizačný plán s prebiehajúcou skutočnosťou, uvidí sa, že realita je v každej spoločnosti podľa priebežných výsledkov inde,\" dodal Vážny. Železnice podľa neho nepochybne treba ozdravovať. \"Pretože ak sa železničný sektor zakuklí do seba, ujde mu vlak a môže to spôsobiť jeho rozpad,\" priblížil Vážny.

Aj naďalej si však stojí za tým, že železniciam by pomohol model, ktorý navrhol a pripravil počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra ako legislatívny zámer. Išlo o vytvorenie holdingu zo železničných firiem. \"Súčasná vláda v ňom mala pokračovať,\" skonštatoval Vážny. Nové vedenie rezortu sa však podľa jeho slov sústredilo na \"matematický výpočet prepúšťania bez koncepcie fungovania železničných spoločností\".
 

Vyberte región